Червен Калифорнийски Червей

Червен Калифорнийски Червей

Още великият Дарвин преди много десетилетия е отбелязъл: "Преди да бъдат намерени мотиката, ралото и плугът, почвата е била обработвана от дъждовните червеи и винаги ще се обработва от тях". Това безспорно е вярно, но големият учен не е могъл да предположи, че бъдещите хора, започнали масово производство на минерални торове, не само ще навредят, но в някои случаи съвсем ще се лишат от тези неуморни и безплатни орачи на земите им. 

Проблемът е важен и затова се започва с промишленото отглеждане на специална порода червеи- червен калифорнийски червей.Това са уникални животинки, с невероятна работоспособност, когато им се предоставят подходящите условия за това. Те се хранят, работят непрекъснато почти 24 часа в денонощието и преработват в хумус всяка полуразложена органична субстанция.Изключително бързо се размножават, което ги различава от обикновения дъждовен червей-на всеки 7 дни изпадат в "любовна страст", чифтосват се и се отделят яйце, наречено "кокона". От всяко яйце се излюпва не едно, а до 20 червейчета, които растат много бързо, и след три месеца са полово зрели и готови да се включат в нов процес на размножаване.

Най-важната цел, поради която се отглеждат червеите е производството на хумус, най-качествения органичен тор за всички видове растения. Хранейки се с оборски тор и всички биологични отпадъци, те го разлагат и използват за храна, но по-голямата част изхвърлят във вид на хумус. Голямата населеност на червеите, около 100 000 бр. на 2  кв. метъра изисква и  голямо количество храна. Червеите не боледуват от никакви болести, а самите те при преработването на органичните отпадъци ги дизинфекцират от болести.

Биохумусът е продукт без мирис, рохкав, почти черен на цвят, наподобява смляно кафе. Изчистен е от вредни вещества и патогенни организми. Това е най-качиственият органичен тор, неколкократно по-добър от всички изкуствени торове. Под въздействието на хумуса растенията по-леко преодоляват сушата и други неприятни въздействия, добивите за различните видове се увеличават средно от 20-30 %, а за отделни култури до 100 %. Под въздействието на хумуса плодовете узряват по-рано с 10-15 дни, имат по-здрав вид и качества.

.